Produk untuk Kereta / Van / 4x4

stage_image

Media Services

Tayar & Otomotif Continental Malaysia berkerjasama dengan Asean NCAP di Kempen "Stop the Crash" 2016

29/11/2016

CONTINENTAL Tayar & Otomotif Continental Malaysia berkerjasama dengan Asean NCAP di Kempen “Stop the Crash” 2016

  • Menunjukkan perbezaan dalam kawalan dan kestabilan kereta menggunakan tayar dengan betul


Kuala Lumpur, 29 November, 2016 - Continental Tyre & Automotive Malaysia, pengeluar tayar Jerman terkemuka telah menyertai usahasama MIROS dan ASEAN NCAP dalam mewujudkan kesedaran tentang kepentingan memandu selamat melalui tekanan tayar yang betul pada kempen "Stop The Crash" baru-baru ini. Sejumlah jenama lain juga telah menyertai pergerakan ini dalam menjadikan hari ini hari pendidikan dan pengalaman kepada mereka yang hadir. Acara berlangsung selama 2 hari penuh bermula dari 29 hingga 30 November 2016 di Litar F1 Sepang.

 

 

Acara itu dilancarkan oleh Menteri Pengangkutan Malaysia, YB Dato 'Seri Liow Tiong Lai bersama dengan Ketua Setiausaha ASEAN NCAP Khairil Anwar, Setiausaha Agung NCAP Global David Ward dan Timbalan Ketua MIROS & Pengerusi ANCAP Prof. Wong Shaw Voon. Objektif untuk Continental Tyre & Automotive Malaysia untuk menyertai perkongsian sebagai sebuah syarikat untuk mempamerkan kepada orang ramai mengenai pemanduan yang selamat melalui tekanan tayar yang betul dan teknologi Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC). Oleh itu usaha sama tersebut telah membuka sebuah stesen untuk bahagian tayar dalam menunjukkan langkah-langkah pemeriksaan tekanan tayar yang sesuai dan panduan untuk kesedaran orang awam, pada masa yang sama pada menunjukkan Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC) dalam menstabilkan kereta semasa gerakan atau belokan agresif terutamanya dalam keadaan tidak terkawal seperti menukar lorong atas permukaan jalan basah.

 

 

Continental Tire Malaysia adalah pembekal tayar tunggal yang terlibat dan mempunyai keistimewaan untuk menjadi sebahagian daripada acara yang menfaedahkan dalam pendidikan orang ramai mengenai pemeriksaan tekanan tayar yang betul. Stesen Pemeriksaan Tekanan Keselamatan Tayar telah dikunjungi oleh Pengarah Urusan Continental Tyre Malaysia, Encik Cameron Wilson dan Pengurus Akaun Serantau ASEAN & India OE PLT, Encik Tarik Goerguen. Sebagai rakan kempen Stop the Crash, Continental memberi sokongan penuh dalam semua aspek dalam mewujudkan kesedaran awam di semua peringkat apabila ia berkaitan keselamatan tayar. "Sebagai sebuah syarikat dan jenama yang bangga dengan menyediakan tayar yang memberikan tumpuan dan keutamaan kepada keselamatan, ini juga adalah tugas sivil kami untuk bergabung dengan ASEAN NCAP dalam membawa lebih banyak kesedaran kepada pemeriksaan keselamatan tayar yang sesuai kepada orang ramai kerana sedikit kecuaian atas tekanan tayar boleh membawa maut ", kata Encik Wilson. Kepentingannya adalah jelas, di mana Tekanan Tayar yang betul boleh membuat perbezaan yang ketara. Walaupun sedikit kekurangan tekanan tayar nampak selamat dan tiada perbezaan, tetapi sebenarnya isu begini boleh mencetuskan keadaan yang serius menyebabkan kereta itu bergerak tanpa kawalan semasa gerakan yang agresif.

 

Taklimat stesen pemeriksaan tekanan tayar untuk orang awam bermula di Paddock 1 di mana orang ramai ditanya mengenai kepentingan keselamatan tayar. Dari situ, satu interaksi pendek berlaku dalam pernelitian perbezaan antara dua representasi visual yang berbeza pada tayar yang kurang tekanan dan satu yang mempunyai tekanan tayar yang optimum. Sememangnya amat sukar untuk dibezakan dengan mata kasar, jadi pemeriksaan tayar biasa adalah sangat penting. Dari sana, para hadirin diarahkan ke kawasan di mana Continental Tyre mempunyai 2 set kenderaan BMW 320i yang dipasang dengan tayar Continental untuk meningkatkan pengalaman peserta. Didorong oleh dua pemandu profesional, di mana taklimat keselamatan pertama kali dijalankan, memberitahu orang ramai bahawa satu kereta mempunyai jumlah biasa tekanan tayar 2.4 bar pada kedua-dua tayar depan dan belakang, di mana kereta lain mempunyai 2.4 bar pada tayar depan tetapi 1.4 bar pada tayar belakang. Objektif utama adalah untuk menunjukkan Keselamatan dalam persekitaran terkawal antara inflasi tayar yang betul berbanding inflasi tayar yang rendah.

 

 

 

Bilangan maksima 3 penumpang per kereta tidak termasuk pemandu untuk langkah-langkah keselamatan, di mana mereka akan mengalami satu kereta dengan jumlah tekanan tayar yang betul dan kemudian mereka akan menukar ke kereta lain dengan jumlah tekanan tayar yang rendah dan sebaliknya. Prosedur pengalaman memandu menunjukkan perubahan lorong cepat di mana ia bermula dari 150m dari kursus halangan. Kereta akan mempercepatkan hingga 65km /jam sambil mengekalkan pada gear ke-3 dan kemudian pemecut akan dilepaskan di mana kereta itu akan mengubah lorong dari kanan ke kiri dan berhenti, kembali ke garis permulaan dan penumpang akan menukar kereta -dengan itu mereka akan dapat mengalami tunggangan dalam kedua-dua kereta. Pengalaman ini tentunya menimbulkan beberapa emosi daripada orang ramai yang mengalami perbezaan yang ketara disebabkan oleh sedikit inflasi tayar. Ini kemudiannya menunjukkan kesimpulan pengalaman ini dengan taklimat ringkas kepada orang ramai termasuk ahli media dan pelajar Universiti tempatan untuk lebih memahami tentang kepentingan keselamatan tayar di mana jumlah tekanan tayar yang tepat tidak hanya meningkatkan daya ketahanan tayar dan penggunaan bahan api yang lebih baik ketika memandu tetapi juga menyelamatkan nyawa. Continental telah menjadi perintis dalam keselamatan jalan raya untuk lebih dari 140 tahun.

 

Kini, Continental mengambil tuntutan ke peringkat seterusnya dengan Vision Zero. Continental telah menetapkan matlamat yang terdiri daripada tiga peringkat berturut-turut: sifar kematian jalan raya, sifar kecederaan dan akhirnya sifar kemalangan. Dengan Visi Zero, keselamatan memandu menjadi gaya hidup dan bukan hanya amalan.

 

Continental Tyre PJ Malaysia Sdn Bhd

Continental mengembangkan teknologi pintar untuk pengangkutan penumpang dan barangan mereka. Sebagai rakan kongsi yang boleh dipercayai, pembekal automotif antarabangsa, pengeluar tayar, dan rakan industri kami membekalkan penyelesaian yang mampan, selamat, selesa, individu dan berpatutan. Pada tahun 2015, syarikat ini menjana jualan sebanyak € 39.2 bilion dengan lima bahagian, Cesi & Keselamatan, Bahagian Dalaman, Powertrain, Tayar, dan ContiTech. Continental sekarang menggunakan lebih dari 218,000 orang di 55 negara.

 

Continental AG

Continental mengembangkan teknologi pintar untuk pengangkutan penumpang dan barangan mereka. Sebagai rakan kongsi yang boleh dipercayai, pembekal automotif antarabangsa, pengeluar tayar, dan rakan industri kami membekalkan penyelesaian yang mampan, selamat, selesa, individu dan berpatutan. Pada tahun 2015, syarikat ini menjana jualan sebanyak € 39.2 bilion dengan lima bahagian, Cesi & Keselamatan, Bahagian Dalaman, Powertrain, Tayar, dan ContiTech. Continental sekarang menggunakan lebih dari 218,000 orang di 55 negara. www.continental-corporation.com

 

Bahagian Tayar

Bahagian Tayar Continental kini mempunyai 24 lokasi pengeluaran dan pembangunan di seluruh dunia. Barisan produk yang luas dan pelaburan berterusan dalam R & D (Penyelidikan dan Pembangunan) membuat sumbangan besar kepada mobiliti yang berkos efektif dan mementingkan ekologi. Sebagai salah satu pengeluar tayar terkemuka di dunia dengan lebih daripada 50,000 pekerja, Bahagian Tayar mencapai jualan sebanyak € 10.7 bilion pada 2016.

 

Tayar Kenderaan Penumpang dan Trak Ringan

Continental adalah salah satu pengeluar utama tayar kenderaan penumpang dan trak ringan di Eropah dan pengeluar tayar kenderaan penumpang keempat terbesar di dunia dalam peralatan dan bahagian gentian yang asal. Fokus pembangunan produk jenama premium Continental adalah untuk mengoptimumkan semua ciri berkaitan keselamatan, pada masa yang sama meminimumkan rintangan bergulir. www.continental-tyres.com.my

 

 

Penajaan

Bahagian Tayar Continental adalah penaja rasmi Piala Jerman DFB, Liga Major Bola Sepak di U.S.A. dan Kanada, Piala Asia 2015 di Australia, dan UEFA EURO 2016TM di Perancis. www.ContiSoccerWorld.com

Janette Pang

Marketing Communication, Digital & PR Manager

Continental Tyre (PJ) Malaysia Sdn. Bhd.
Tyre Division (PLT & TT)
Level 3 (Marketing) CTTC Building
2 Jalan Tandang
46050 Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan
Malaysia

Phone: +603 7787 8888
Fax: +603 7781 9766
@:janette.pang-wei-fong@conti.my