Produk untuk Kereta / Van / 4x4

CONTINENTAL DAN FRAUNHOFER BERKERJASAMA UNTUK MEMBAWA GETAH DANDELION KE ATAS JALAN RAYA

14/10/2013
  • Syarikat-syarikat terkemuka melabur dalam pengeluaran bahan mesra alam

  • Potensi besar untuk dandelion sebagai tanaman moden di Eropah

  • Kemudahan percubaan untuk pengeluaran getah dandelion perindustrian dilancarkan di Münster

  • Fasa perintis untuk menentukan sama ada tumbuh-tumbuhan akan ditanam di tanah yang belum ditanam sebelumnya atau tidak

​Pengeluar tayar terkemuka Continental dan Institut Fraunhofer untuk Biologi Molekul dan Ekologi Terapan (IME) di Aachen berada di ambang kejayaan dengan projek pembangunan bersama untuk getah yang boleh menjadi diindustrilisasikan dan dibuat dari tumbuhan dandelion untuk pengeluaran tayar. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dengan bantuan kaedah pertumbuhan terkini dan sistem penanaman yang dioptimumkan, kami telah menghasilkan getah asli bermutu tinggi dari akar dandelion di makmal. Kerja bermula baru-baru ini mengenai pembinaan kemudahan perintis yang boleh menghasilkan getah asli bersasarkan berat tan di IME di kawasan Münster.

Nikolai Setzer

Nikolai Setzer, Member of the Executive Board of Continental and Head of Tire Division

"Kami melabur dalam projek pembangunan dan pengeluaran bahan yang menjanjikan kerana kami yakin bahawa ia akan membolehkan kami meningkatkan lagi pengeluaran tayar kami dalam jangka  masa panjang," kata Nikolai Setzer, yang bertanggungjawab untuk bahagian Tayar dalam Lembaga Eksekutif Continental. "Ini kerana pengeluaran getah daripada akar dandelion adalah kurang bergantung kepada cuaca daripada pengeluaran dari pokok getah. Selain itu, sistem baru ini sangat tidak masuk akal dari segi keperluan pertanian yang ia membuka potensi baru - terutamanya untuk kawasan tanah yang pada masa ini tidak ditanam.

 

 Dengan menanam tanaman lebih hampir dengan tapak pengeluaran kami, kami juga dapat mengurangkan beban alam sekitar dan logistik dengan ketara. garis dari segi kemungkinan kita untuk pembangunan material. " Tayar ujian pertama yang memaparkan sebatian getah yang diperbuat daripada getah dandelion sudah ditetapkan untuk diuji di jalan awam pada tahun-tahun akan datang.


"Kami telah membina banyak kepakaran dalam bidang penanaman dandelion pada tahun-tahun kebelakangan ini. Terima kasih kepada teknologi penanda DNA, kita sekarang tahu gen yang bertanggungjawab untuk sifat molekulnya. Ini memberi peluang kami untuk menanam tanaman dengan lebih cekap, "jelas pengurus projek Profesor Dirk Prüfer, melihat kembali kerja yang dilakukan di kawasan Münster IME. Ini telah didahului oleh aktiviti penyelidikan untuk beberapa tahun, di mana para saintis dapat membuktikan bahawa getah yang dihasilkan dari tumbuh-tumbuhan dandelion yang mereka telah kembangkan  bukan sahaja menawarkan kualiti yang sama seperti rakan kongsinya dari pokok getah, tetapi ini varian baru sebenarnya lebih teguh dan menawarkan hasil yang lebih tinggi.


Dr. Boris Mergell

Dr. Boris Mergell

"With this dandelion project, we are taking a huge step forward on the path to our long-term goal of manufacturing tires for cars, trucks, and bicycles, as well as specialist tires, completely without any fossil materials," explains Dr. Boris Mergell, who looks after the cooperation project as the head of Material and Process Development for Tires at Continental. "If we can successfully manage to produce large amounts of dandelion rubber with at least equivalent performance properties to conventional rubber harvested from rubber trees, then we will be able to put ourselves in a position where we are much less dependent on the annual harvest situation in the subtropical growing regions," adds Mergell. However, the decision on where in Europe such large-scale cultivation of the specially grown dandelion is going to take place has not yet been taken.