Produk untuk Kereta / Van / 4x4

CONTINENTAL MEMENANGI ANUGERAH GREENTEC 2014 UNTUK GETAH DANDELION

08/05/2014

  • Projek pembangunan bersama dengan Institut Fraunhofer yang dianugerahkan untuk aspekpersekitaran dan ekonomi terbesar di Eropah dalam kategori "Automobiliti"
  • Juri memuji keberkesanan alam sekitar yang positif kerana jarak pengangkutan yang lebih pendek dan perlindungan hutan hujan

Pengeluar tayar terkemuka dan pembekal automotif, Continental, dan Institut Fraunhofer untuk Biologi Molekul dan Ekologi Terapan (IME)

di Universiti Münster telah diberkati dengan Anugerah GreenTec 2014 untuk projek pembangunan mereka "RUBIN - Kemunculan Industri Getah Asli dari Dandelion."

 

 

 

Panel juri yang terdiri daripada 60 pakar dari industri, akademik, persatuan perdagangan, dan media menganggap projek ini sebagai contoh komitmen yang luar biasa kepada alam sekitar dan merintis teknologi alam sekitar dalam kategori "Automobiliti." Majlis anugerah itu diadakan pada 4 Mei di Munich pada permulaan IFAT, pameran perdagangan terkemuka dunia untuk teknologi alam sekitar, di hadapan 1000 tetamu dari dunia perniagaan, sukan dan hiburan. Anugerah GreenTec  terdapat 14 kategori yang berbeza, merupakan penghargaan kepada alam sekitar dan perniagaan terbesar di Eropah dan mula-mula dibentangkan pada tahun 2008.

"Kami amat berbesar hati menerima anugerah ini untuk projek getah dandelion kami, Continental telah mendorong teknologi yang sangat menjanjikan dan berpotensi sepenuhnya dalam beberapa tahun yang akan datang. Memandangkan peningkatan tahap motor dalam pasaran pembangunan seperti Asia, kami menjangkakan peningkatan besar dalam permintaan untuk getah asli dalam masa akan datang Kami yakin bahawa penggunaan getah daripada akar dandelion akan menjadikan pengeluaran tayar kami lebih cekap dan mapan, "kata Nikolai Setzer, Ahli Lembaga Eksekutif Continental dan Ketua Bahagian Tayar.Mula
Dr. Andreas Topp

Dr. Andreas Topp, Head of Material and Process Development and Industrialization for Tires at Continental

"Dalam projek RUBIN, kami berusaha mencari penyelesaian yang efektif dari segi ekologi, ekonomi dan sosial untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat ini," kata Dr. Andreas Topp, Naib Presiden Bahan dan Proses Pembangunan dan Tayar Perindustrian di Continental. Continental dan IME saat ini sedang mengusahakan penggunaan industri dandelion Rusia, yang dikatakan sangat kaya dengan getah dan tidak memerlukan iklim tropika yang berbeza dengan pohon getah biasa. Tumbuhan yang tidak menentu ini boleh ditanam di beberapa kawasan yang sederhana berikutan apa yang dikenali sebagai "tanah marginal" yang sebelum ini tidak dapat digunakan dari segi pertanian. Topp: "Getah Dandelion akan memendekkan laluan pengangkutan ke tapak kilang kami dan membolehkan permintaan global yang semakin meningkat untuk mendapatkan getah tanpa mengorbankan kawasan hutan hujan yang lebih berharga. Kedua-dua faktor ini akan memberi kesan positif yang berkesinambungan terhadap jejak karbon dunia dan bio- kepelbagaian. "