Produk untuk Kereta / Van / 4x4

"KAMI MEMBANGUNKAN KEMAPANAN" – KES KAJIAN DARI CONTINENTAL

01/08/2014

  • Pemuliharaan sumber dan ekonomi bahan bakar adalah matlamat utama dalam pembangunan tayar

  • Tayar untuk kenderaan hibrid dan elektrik membantu mengurangkan pelepasan CO2

  • Getah daripada dandelion dan "ladang di sebelah kilang tayar"

Di pengeluar tayar Continental, topik kemapanan kini tinggi dalam agenda. Pakar dari pelbagai bidang bekerja sama rapat dalam sektor penyelidikan dan pembangunan, pengujian, dan pengeluaran untuk menjadikan tayar masa depan lebih cekap dan mesra alam sekitar di masa pembuatan, penggunaan, dan tahap kitar semula kitaran hayatnya . Dalam proses ini, mereka menimbulkan persoalan setiap komponen tayar dan menggantikannya jika perlu dengan bahan yang lebih serasi dengan alam sekitar. Dan fokus pada kelestarian yang lebih besar juga merangkumi proses pengeluaran di Continental. Sebagai contoh, proses inovatif telah diperkenalkan untuk mengembalikan sisa getah kepada kitaran pengeluaran, membolehkan getah dari tayar trak akhir hayat untuk digunakan semula semasa membuat corak bunga tayar.Produk terkini untuk dimasukkan ke dalam barisan Continental adalah tayar khas untuk kenderaan hibrid yang mempunyai penurunan rintangan 30 peratus berbanding tayar biasa. Dengan getah yang dipasang, model hybrid ini dapat mengurangkan jarak yang ditutup dengan bantuan pembakaran dalaman dalaman mereka dan meningkatkan peregangan yang dilalui dalam mod elektrik. Pemaju tayar di Continental tidak perlu berkompromi dengan sifat-sifat yang berkaitan dengan keselamatan untuk mencapai rintangan bergulir yang lebih baik ini, seperti yang dibuktikan oleh penarafan A bahawa tayar yang telah memenangi Label EU Tire untuk kedua-dua rintangan bergulir dan jarak brek atas permukaan basah.


Salah satu aspek aktiviti ketahanan Continental yang lebih kerap di mata orang awam ialah "tayar dandelion". Syarikat ini bekerjasama dengan Institut Fraunhofer untuk Biologi Molekul dan Ekologi Terapan, IME. Objektifnya ialah menggunakan lateks semulajadi yang diperolehi dari akar dandelion sebagai pengganti komersil untuk getah asli dari ladang hutan hujan.


Dandelions juga boleh ditanam di tanah yang tidak sesuai untuk tanaman sumber makanan, jadi membina  "ladang di samping kilang tayar" di Eropah Tengah adalah masuk akal dari segi ekonomi dan ekologi. Jarak jalan pengangkutan yang pendek bermakna penurunan yang besar dalam pelepasan CO2; monokultur pokok getah di kawasan hutan hujan boleh dikurangkan; dan pengeluar tayar boleh memperolehi tahap imuniti daripada harga yang tidak menentu di pasaran getah global. Memandangkan antara sepuluh dan 30 peratus getah dalam tayar kereta berasal dari pokok getah (Hevea brasiliensis), manfaatnya menjadi sangat jelas.Mula