Produk untuk Kereta / Van / 4x4

PERCUBAAN PERTAMA TAYAR KENDERAAN CONTINENTAL YANG DIPERBUAT DENGAN TARAXAGUM DANDELION-GETAH BUNGA TAYAR

10/10/2014
1

  • Prestasi WinterContact TS 850 P akan diuji di pusat ujian kepunyaan Continental, Contidrom, utara Hanover, dan di Arvidsjaur, Sweden

  • Continental telah mengumpul semua maklumat mengenai pencapaian projek penyelidikan perintis di www.taraxagum.de

     


Pengeluar tayar antarabangsa terkemuka telah mencapai satu pencapaian penting dalam projek penyelidikannya untuk perindustrian getah dandelion dalam pengeluaran tayar. Di ContiWinter Roadshow 2014, Continental menyampaikan tayar ujian pertama yang dibuat dari bahan inovatif yang digelar Taraxagum™, yang berasal dari nama botani untuk dandelion (taraxacum). Pembuatan WinterContact TS 850 P yang pertama dengan getah asli dari akar dandelion telah membawa Continental satu langkah penting lebih dekat untuk mencapai matlamat jangka panjang iaitu membuat pengeluaran tayar lebih mampan dan kurang bergantung kepada bahan mentah tradisional.


Muat turun Kajian Kes 'Tires for the Future - We develop sustainability' di sini.


Mula
Nikolai Setzer

Nikolai Setzer, Member of the Executive Board of Continental and Head of Tire Division

"Selepas beberapa tahun dalam pembangunan intensif bersama-sama dengan Institut Fraunhofer, kami teruja untuk mengambil tayar dandelion pertama ke atas jalan raya," kata Nikolai Setzer, Ahli Lembaga Eksekutif Continental bertanggungjawab untuk Bahagian Tayar. "Untuk mendapatkan keputusan ujian yang paling bermakna dari hasil tanaman  oleh projek penyelidikan kami sehingga kini, kami memutuskan untuk membina tayar musim sejuk, kerana ia mengandungi nisbah getah asli yang sangat tinggi. Matlamat kami tetap untuk membangunkan tayar berdasarkan getah dandelion untuk menyediakan pengeluaran siri dalam tempoh lima hingga sepuluh tahun akan datang. "Continental mempunyai Contidrom, utara Hanover untuk membuktikan kebaikannya, untuk ujian yang terperinci di bawah keadaan musim panas. Walau bagaimanapun, ciri-ciri tayar musim sejuk pertama dengan bunga getah dandelion akan diuji di tapak ujian Continental di Arvidsjaur, Sweden, di mana Syarikat secara tradisional menguji produk masa depannya di bawah keadaan musim sejuk dari bulan Disember hingga April.

 


WinterContact TS 850 P Taraxagum

"Proses pembangunan Taraxagum ™ sangat menjanjikan setakat ini dan kami sedang meneruskan proses perindustrian bersama dengan rakan kongsi kami. Kami sangat yakin bahawa keputusan yang dicapai dengan tayar ujian setakat ini akan disahkan, dan kami akan memenuhi sasaran prestasi kami, "tambah Dr Andreas Topp, Ketua Bahan dan Proses Pembangunan dan Industrialisasi untuk Tayar di Continental. Hasil dandelion Rusia yang sangat tinggi dan mantap telah ditanam sebagai hasil penyelidikan yang banyak dilakukan sepanjang tahun-tahun kebelakangan ini bersama dengan Institut Fraunhofer untuk Biologi Molekul dan Ekologi Terapan (IME), Institut Julius Kühn, dan syarikat pembiakan tumbuhan Aeskulap.

 

 

 

Matlamat jangka panjang projek penyelidikan adalah mencari penyelesaian yang menumpukan ekologi, ekonomi dan sosial untuk peningkatan permintaan getah asli. Ini akan mengurangkan permintaan ladang getah tradisional di kawasan tropika. Di samping itu, matlamatnya adalah untuk mengurangkan kebergantungan kepada getah asli yang tertakluk kepada turun naik harga ekstrim pada bursa-bursa komoditi. Lebih-lebih lagi, tanaman dandelion atas tanah yang belum digunakan sebelum ini di kawasan-kawasan sederhana di seluruh Eropah, kawasan itu juga dekat dengan kilang tayar Continental di Eropah, pada masa yang sama, mengurangkan operasi logistik dan beban alam sekitar.

 

 

Getah berasaskan dandelion yang dipanggil Taraxagum ™, diperolehi dari akar dandelion Rusia adalah pembangunan bersama oleh Continental, Institut Fraunhofer untuk Biologi Molekul dan Ekologi Terapan (IME), Institut Julius Kühn, dan pembiakan tumbuhan dandelion Aeskulap GmbH. Ia merupakan alternatif kepada penanaman tradisional getah asli. Pelan ini adalah untuk bahan inovatif ini bagi membuat sumbangan penting untuk memenuhi permintaan global yang semakin meningkat untuk getah asli dengan cara yang mampan, dan untuk mengurangkan ketidaktentuan pasaran getah asli.

 

Projek pembangunan itu juga termasuk projek-projek yang dibiayai oleh Kementerian Persekutuan Jerman bagi Pendidikan dan Penyelidikan, Pemakanan dan Pertanian. Pada bulan Mei 2014, projek getah dandelion diberi penghormatan dengan "GreenTec Award" berprestij Eropah, hadiah alam sekitar dan perniagaan, dalam kategori "Automobiliti". Continental baru-baru ini membentangkan kajian kes "Kami membangunkan kemampanan" pada matlamat, trend dan kejayaan semasa dalam pembangunan tayar. Seperti semua maklumat mengenai topik getah dandelion yang diterbitkan setakat ini, kajian itu boleh didapati di www.taraxagum.com.